x 
Kosár - 0 Ft

Kosár

A kosara még üres

Belépés Regisztrálás



FONTOS INFORMÁCIÓ!

FIGYELEM!

A „2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszer-forgalmazás általános szabályairól” 2022. január 1-i hatállyal úgy rendelkezik, hogy gyógyszertárak webshopjában megrendelt gyógyszerek csomagküldés útján történő kiszolgálása tilos.
Ezért a vény nélkül megvásárolható gyógyszereket házhoz szállítani nem tudjuk, ezek a készítmények csak személyes átvétellel rendelhetőek és vásárolhatóak meg a Lágymányos Patikában (Bp. 1111 Budafoki út 47.)

Akciós Termékeink

AKCIÓ - 17%
Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta 20x

Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta 20x

Fogyasztói ár: 2539 Ft
Eredeti ár: 3069 Ft
AKCIÓ - 21%
Reparon végbélkenőcs 30g

Reparon végbélkenőcs 30g

Fogyasztói ár: 2559 Ft
Eredeti ár: 3229 Ft
AKCIÓ - 21%
Leukoplast ragtapasz                 4,6m x 2,5 cm 1x

Leukoplast ragtapasz ...

Fogyasztói ár: 1179 Ft
Eredeti ár: 1490 Ft
AKCIÓ - 19%
Meteospasmyl kapszula 30x

Meteospasmyl kapszula 30x

Fogyasztói ár: 3399 Ft
Eredeti ár: 4199 Ft
AKCIÓ - 19%
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x (átlátszatlan bub.)

Voltaren Dolo 25 mg lágy kapszula 20x...

Fogyasztói ár: 3349 Ft
Eredeti ár: 4139 Ft
AKCIÓ - 19%
Septanazal 0,5 mg/1 ml + 50 mg/1 ml old.orrspr.gy. 10ml

Septanazal 0,5 mg/1 ml + 50 mg/1 ml o...

Fogyasztói ár: 2179 Ft
Eredeti ár: 2689 Ft
AKCIÓ - 19%
Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta 24x

Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta 24x

Fogyasztói ár: 2769 Ft
Eredeti ár: 3419 Ft
AKCIÓ - 19%
Dolgit krém 50g

Dolgit krém 50g

Fogyasztói ár: 2199 Ft
Eredeti ár: 2709 Ft

Az utazás veszélyei - interjú Dr. Grecsina Anna gyógyszerésszel

Dr. Grecsina Anna gyógyszerészJúlius a nyaralások, táborozások, túrázások hava. A gyermekek iskolatársaikkal, családtagjaikkal, a felnőttek pedig barátaikkal közösen belföldön vagy egy külföldi helyszínen töltenek el kikapcsolódással egy, szerencsés esetben két hetet.

A jól megérdemelt pihenés alkalmával azonban a fürdőruha és a napszemüveg becsomagolása mellett figyelnünk kell egészségünk megőrzésére is. Az utazókat váratlan és nem kellemes meglepetés érheti az utazás során, a napozás veszélyei, sérülések, rovarcsípések, emésztési problémák, vagy a szélsőséges időjárás okozta meghűlés következtében. A gondosan összeállított útipatikáról Dr. Grecsina Anna gyógyszerészt kérdeztük.

- Kérem meséljen magáról! Szakmai tudását nem kizárólag gyógyszertári környezetben kamatoztatja, az egyik neves gyógyszergyár alkalmazásában is áll. Itt mivel foglalkozik?
Gyógyszerészi pályafutásom már az egyetemi évek alatt elkezdődött, akkoriban Szegeden egy gyógyszertárban, gyakornokként kezdtem a szakmai gyakorlat elsajátítását. Miután lediplomáztam, Budapestre költöztem, és az egyik magyar gyógyszergyár törzskönyvezési osztályán helyezkedtem el. /Itt az új készítmények regisztrálásával, törzskönyvi módosítások, felújítások előkészítésével és a hatósághoz történő benyújtásával foglalkozom./ A gyógyszeripar mellett kezdetben beosztott gyógyszerészként egy nagyobb forgalmú 16. kerületi patikában dolgoztam, ezt követően helyettesítő gyógyszerészként folytattam karrieremet.

- Milyen jelentősége van egy útipatikának?
Szokták mondani, hogy egy jól összeállított útipatika aranyat ér. A nyaralás a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, de bármikor beárnyékolhatják kellemetlen tünetekkel járó rosszullétek, betegségek, sérülések. Ezek kezelésének, megszüntetésének egy jó részére előre fel tudunk készülni egy praktikus útipatika összeállításával. A cél-országtól függően eltérő gyógyszerekre lehet szükség, valamint érdemes figyelembe venni az utazók életkorát, egészségi állapotát, esetleges krónikus betegségeket és a rendszeresen szedett gyógyszereket is, ezért célszerű személyre, családra szabott csomagot összeállítani, saját magunk vagy szakember segítéségével.

- Milyen eshetőségekre kell készülnünk, ahol szükség lehet az útipatikára? Értem ezalatt, hogy a nyaralás alkalmával az egészségünk milyen formában kerülhet veszélybe (utazás/sérülés/rovarok/napsütés/emésztés/meghűlés)?
Utazás: Az utazás során gyermekeknél és felnőtteknél is felléphet az utazási betegség. Leggyakrabban hányinger, hányás, szédülés, rosszullét kíséri. Ilyenkor segítséget nyújthat a B6 vitamin, dimenhidrinát tartalmú- vagy komplex homeopátiás készítmények, melyek megelőző céllal vagy a már kialakult tünetek enyhítésére egyaránt alkalmazhatóak. Több időzóna átutazása/átrepülése után felborulhat az alvás-ébrenlét ciklus, és időeltolódás okozta alvászavar ("jet-lag") alakulhat ki. A recept nélkül is kapható melatonin tartalmú készítmények segítenek a nyugodt alvás elérésében. Fontos odafigyelni a megfelelő higiénére, az utazás során gyakran nincs lehetőség közvetlen kézmosásra, ebben az esetben jól jöhetnek a különböző kézfertőtlenítő gélek, antibakteriális törlőkendők.
Sérülések: Kisebb sérülések, horzsolások bármikor megeshetnek velünk a nyaralás során, ezek ellátására vigyünk magunkkal alkoholos jódoldatot (pl. Betadine-t), vagy jód érzékenység esetén, hidrogén-peroxid oldatot, steril mull-lapot, pólyát és ragtapaszt. Ezeken kívül sebgyógyulást elősegítő, hámosító, fertőtlenítő hatással bíró krémet is tehetünk a csomagba.
Rovarok: A rovarcsípésre, kullancscsípésre is fel kell készülni. A kullancscsípésnél a legfontosabb, hogy mihamarabb távolítsuk el a vérszívót, erre a célra legyen nálunk néhány speciális kullancskiszedő csipesz! A rovarcsípés után kialakuló viszketés és bőrpír esetén helyileg alkalmazható vény nélküli készítmények használhatók, melyek hűsítik, nyugtatják a bőrt és enyhítik a viszketést. Enyhe allergiás reakció csillapítására célszerű kalcium pezsgőtablettát vinni.
Napsütés: A naptej használata kötelező, nemcsak a vízparton, egy városnézés során is leéghet a bőrünk. A napégés okozta sérülések enyhíthetésére alkalmasak a dexpanthenol vagy aloe vera tartalmú hűsítő, tápláló krémek vagy spray-k. Ha a napszúrás tüneteit - fejfájás, hányinger, hányás, láz - észleljük magunkon, a panaszokat lázcsillapítóval, hideg vizes borogatással mérsékelhetjük.
Emésztés: A nyaralás során érdemes felkészülni a puffadás, hasmenés vagy a székrekedés kezelésére is. Széntabletta vagy recept nélkül kapható hasfogó készítmény mindenképpen legyen nálunk. Akiknél az utazás, az új hely, vagy a megváltozott táplálkozás székrekedést okoz, tegyen a csomagba székletlazítót. Az ismeretlen, idegen kultúrában előforduló ételek fogyasztása gyakran emésztési problémákat eredményezhet, erre az esetre vigyünk olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti.  
Meghűlés: A nyári melegben a jeges hűsítő italok fogyasztása, hideg vizes zuhany és légkondicionált szállodaszobában való tartózkodás mind hozzájárulnak a torokgyulladás vagy a nátha kialakulásához. Vigyünk erre az esetre torokfertőtlenítő tablettát, fájdalom- lázcsillapító készítményt (érdemes komplex készítményt választani, amely egyszerre a megfázás több tünetét is csillapítja), orrspray-t.

- Milyen alapvető és lényeges elemei vannak, amivel megelőzhetjük az Ön által részletezett egészségügyi problémákat?
A vakáció alatt a leggyakrabban jelentkező egészségügyi problémákat – gyomorproblémák, napégés, napszúrás, csípések – néhány óvintézkedés betartásával el is kerülhetjük. A gyomorproblémák megelőzése érdekében főleg a meleg, trópusi éghajlaton, csak frissen sütött, főzött forró ételeket és palackos italt fogyasszunk. Ahol a csapvíz nem iható, ne tegyünk jégkockát az italunkba. Figyeljünk a gyakori kézmosásra. A rovarcsípések ellen védőöltözettel, illetve rovarriasztó szerekkel tudunk védekezni. A napégés, napszúrás elkerülése érdekében megfelelő faktorú fényvédővel óvjuk bőrünket, viseljünk fejfedőt, és kerüljük a tűző napon való tartózkodást a déli órákban.

- Miben tér egy gyermek számára összeállított egészségügyi csomag egy felnőtt számára készítettől?
A két csomag tartalma alapvetően hasonló. A felnőtteknek és a gyerekeknek szánt készítmények gyógyszerformában térhetnek el egymástól. Például fájdalom- lázcsillapításra a gyerekeknek szirup vagy kúp kerüljön a megfelelő választás. A kisgyermekeknél, csecsemőknél a gyógyszeradagolás eltérhet a felnőttekétől. Gyakori probléma a gyerekeknél a szem- illetve fülgyulladás, amit a huzat, a klóros vagy sós víz, a légkondicionáló hideg levegője okozza, ezért legyen nálunk erre az esetre gyulladáscsökkentő szem-/fülcsepp.

- Vannak alapvető eltérések az útipatika elkészítésekor, amennyiben nem belföldi, hanem külföldi nyaralásra készülünk?
A rendszeresen szedett gyógyszereket ne felejtsük otthon, illetve lehetőleg a kézipoggyászban tartsuk, ne adjuk fel a repülőn. Az utazás előtt, főleg ha egzotikus országba utazunk, egyeztessünk a háziorvossal a szükséges és választható védőoltásokról. A külföldi utazás során a leggyakoribb egészségügyi probléma az utazók hasmenése, amit a mosatlan zöldségek, gyümölcsök, nem megfelelően átsütött húsok, nyers hal vagy kagyló, de akár a csapvíz is okozhatja. A hasmenés megelőzésére alkalmasak a probiotikus készítmények, melyek szedését már az utazás előtt kezdjük el. A már kialakult hasmenés kezelésekor, elsődleges szempont a kiszáradás megelőzése. A folyadékfogyasztás mellett, gondoskodni kell az elvesztett sók és ionok pótlásáról, erre a célra szolgálnak a rehidrációs oldatok.

- Mit tegyünk, ha egészségünk veszélybe kerül, de az útipatika nem szolgáltat alternatívát a megoldáshoz?
Ebben az esetben keressük fel a legközelebbi orvosi rendelőt vagy kérhetjük a központi orvosi ügyeletek illetve sürgősségi betegellátó ambulanciák segítségét is. Külföldre utazás előtt érdemes olyan utazási biztosítást kötni, amely szükség esetén fedezi a külföldi betegellátás költségeit. Hasznos lehet az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, amely más EU tagállamban bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatások térítésmentes igénybevételét teszi lehetővé.
Írjuk fel a gyakran szedett gyógyszerek hatóanyagának nevét, amit szükség esetén be tudunk szerezni, hiszen nem biztos, hogy külföldön is ugyanazon a márkanéven vásárolható meg a gyógyszerünk. A megérkezés után derítsük fel a nyaralóhely egészségügyi helyszíneit, keressük meg a patikát, tájékozódjunk az orvosi ellátásról, legyenek felírva a szükséghelyzetben hívható telefonszámok (mentő, orvos).

- Köszönöm a kimerítő válaszokat! Remélem Önnek is lesz lehetősége kikapcsolódni a nyáron, kellemes pihenést kívánok!

Az interjút készítette: Tóth Ilona egészségügyi újságíró

Miért a
Lágymányos Patika?

  1993-  

az alapítás óta

  < 5000 

elégedett vásárló

  < 5000 

termék az oldalon

© Lágymányos Patika és WEBáruház - 2011 - 2023 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!