x 
Kosár - 0 Ft

Kosár

A kosara még üres

Belépés Regisztrálás



Lázas, köhög - teszteljen!

Halasz K 1Az utóbbi hetekben, hónapokban meredeken emelkedett a COVID-19 újabb variánsa miatt a fertőzöttek esetszáma. Mivel az omikron esetében nem szerepel olyan egyértelműen a COVID vírusra jellemző tünet, mint az első szériában az íz- és szagvesztés, ezért, ha valaki lázas, köhög, tüsszög, felmerül a veszélye annak, hogy COVID-fertőzött, és a tesztelés az egyetlen módja az érintettség eldöntésének. A teszteléssel kapcsolatban számos kérdés merül fel bennünk, ezek megválaszolására Dr. Halász Katalin reumatológus főorvos asszonyt, a Szent János Kórház Kútvölgyi úti Rendelőintézetének szakorvosát kérdeztük, aki közel két éve oltóorvos is, hiszen a Kútvölgyi oltópont, így személyes tapasztalatai is vannak a COVID-tesztekről? - Mi a különbség a PCR teszt, a szerológiai teszt és az antigén teszt között?
- Egy rövid áttekintés:

PCR teszt
A PCR a többi tesztnél korábbi stádiumban képes felismerni, ha valaki már megfertőződött, emellett érzékenyebb az antigén tesztnél – ezért is ez az egyetlen tesztfajta, amit elfogadnak utazáshoz, munkához, vagy a karantén kiváltására.
A PCR a jó választás akkor is, ha az illető átesett a betegségen, de legfeljebb 14 napja tünetmentes, és szeretne róla meggyőződni, hogy már nem fertőz.
A PCR teszt polimeráz láncreakción alapuló vizsgálat mely a vírus RNS-ét mutatja ki.
Ha voltak tünetei, és azok 8-14 nappal a PCR teszt előtt kezdődtek, negatív PCR eredmény esetén érdemes lehet antitest tesztet végezni, hogy kiderüljön, korábban beteg volt-e, vagy esetleg nem is volt fertőzött, és a tüneteket mégsem a Covid-19 okozta. Ez azoknak lehet fontos, akikkel Ön a megelőző időszakban találkozott: ha az antitest teszt is negatív, nem kell attól tartaniuk, hogy elkaphatták Öntől a betegséget.

Szerológiai antitest vizsgálat
A szervezet a behatoló kórokozókkal (antigén) szemben védekezik, antitesteket termel.
A teszt megmutatja, ha korábban elkapta a fertőzést vagy szervezete megfelelően reagál a védőoltásra.
Az antitest, vagy más néven szerológiai teszt akkor javasolt, ha a beteg már legalább 14 napja tünetmentes – a PCR vizsgálat ugyanis ilyenkor már nem mutatja ki a fertőzést. Szintén ezt a tesztet szokták használni, ha a páciensnek nincs és nem is volt semmilyen tünete, de tudni akarja, hogy korábban esetleg átesett-e a fertőzésen.
Ezen felül antitest teszttel ellenőrizhető, hogy milyen a védőoltás után kialakuló immunválasz..

Antigén teszt
A kórokozó pillanatnyi jelenlétét mutatja meg. Ezt nevezi a népnyelv gyorstesztnek. A szervezetbe behatoló kórokozó – COVID 19 esetében egy fehérjeburok és benne egy RNS szál- felületének bizonyos része az antigén, mely közömbösítő anyagok – antitestek termelésére késztetik a szervezetet.
A közel PCR-pontosságú, nagy érzékenységű antigén-teszt általában 15 perc alatt kész van, így mindenképpen ezt ajánljuk, ha fontos az időtényező. Ha valaki megfertőződik, a PCR teszt ezt néhány nappal az itt bemutatott antigén teszt előtt jelzi. Ezért a PCR nélkül, egy negatív gyors-antigén teszt nem jelenti azt, hogy az illető nem COVID fertőzött. Ilyenkor vagy egyidejűleg célszerű antigén és PCR tesztet végezni, vagy két nappal később az antitgén tesztet megismételni. A pozitív antigén teszt egyértelműen COVID infekció mellett értékelhető.

- Mikor, melyik tesztet ajánlott használni, ill. elvégeztetni?
- Fertőződés gyanú esetén a kórokozót kell kimutatni. Ilyenkor az antigén gyorsteszt a választandó. Ha pozitív biztosan fertőzött az egyén. Ha negatív, az érzékenyebb PCR teszt a következő lépés, ami hamarabb mutatja ki a kórokozót, azonban hosszabb és drágább eljárás.
Fertőzés és oltottság után a szerológiai teszt ezek kimutatására szolgál. Az ellenanyagszint a védettség mértékéről nem ad egyértelmű felvilágosítást.
Ha voltak tünetei, és azok 8-14 nappal a PCR teszt előtt kezdődtek, negatív PCR eredmény esetén érdemes lehet antitest tesztet végezni, hogy kiderüljön, korábban beteg volt-e, vagy esetleg nem is volt fertőzött, és a tüneteket mégsem a Covid-19 okozta. Ez azoknak lehet fontos, akikkel Ön a megelőző időszakban találkozott: ha az antitest teszt is negatív, nem kell attól tartaniuk, hogy elkaphatták Öntől a betegséget.

- Ha az antigén gyorsteszt eredménye nem egyértelmű, vagy valaki úgy érzi a tünetek alapján, hogy COVID fertőzött, mit tegyen?
- Az antigén gyorsteszt csak pozitív esetben vehető figyelembe, akkor jelenlévő fertőzésre utal. Ha negatív és nagy a gyanú a fertőzöttségre, vagy hatósági kötelezvény áll fenn, PCR tesztet kell végeztetni.
Ha PCR is negatív akkor abban a pillanatban nincs kimutatható COVID 19 vírus az illető szervezetében, nincs tenni való. Ha a PCR pozitív, a hatályos szabályoknak megfelelően karantén kötelezettség áll fenn. A tünetmentességet követően 14 nappal már nem ürít számottevően nagy számú vírust, így az óvintézkedések betartásával már nem fertőz. A PCR hosszabb ideig lehet pozitív egy COVID betegség után, de a minimum 14 napja teljesen tünetmentes egyén nem tekinthető fertőzőnek.

- Ha valakiről a gyorstesztelés alkalmával kiderül, hogy fertőzött, mi a következő lépés? Gondolunk itt olyan páciensekre, akik sok emberrel kerülnek napi kapcsolatba, mint pl. egészségügyi, közlekedési dolgozók, tanárok...
- Aki az antigén gyorsteszttel pozitívnak bizonyul, az fertőzött, karanténba kell vonulni, értesíteni háziorvosát, aki járványügyi jelentést tesz. A tünetek, panaszok függvényében az orvos terápiás utasításai szerint kell eljárni.
A karantén fokozott jelentőségű a pedagógusok, egészségügyi, közlekedési, kereskedelmi dolgozók körében. A mindenkori kormányrendelet a minimum mérvadó, ettől eltérő szigorúbb rendelkezés egyes munkahelyeken előfordulhat. Pl. egészségügyi dolgozó csak negatív PCR teszttel szabadulhat a karanténból.

- Van-e előírás, protokoll arra vonatkozóan, ha valaki a koronavírusra jellemző tünetekről panaszkodik?
- COVID gyanús tünetek, panaszok észlelése esetén rendszeresen frissített, az adott járványügyi helyzethez igazított pontos eljárási rend van életben.
A fertőzött, vagy arra gyanús személyt az egészségügyi szolgáltató (családorvos, szakorvos) utasítása alapján kell elkülöníteni. SARS Cov-2 antigén gyorsteszt és / vagy PCR pozitivitás esetén hatósági járványügyi intézkedésre kerül sor.

- A második, harmadik oltás után lehet, hogy arra vagyunk kíváncsiak, van-e a szervezetünkben a vírus ellen termelt ellenanyag. Ez a tesztelés csak egészségügyi intézmény végezheti, vagy mi magunk is?
- Antitest, szerológiai vizsgálat vérvételt igényel, ezért erre csak egészségügyi szolgáltatónál kerülhet sor.

- Hol kaphatóak az antigén, ill. antitest tesztek?
- Antigén gyorsteszteket azokban az üzletekben vásárolhatunk, amelyeknek gyógyszer forgalmazásra van jogosultságuk. A tesztek választékát illetően azonban nem mindegy hol vásárol a páciens. A gyógyászati segédeszközök forgalmazására regisztrált gyógyszertáraknál nemcsak antigén, hanem antitest teszt is kapható és minden, ebbe a körbe tartozó termék használatáról autentikus választ kap a páciens.

- Mire kell ügyelni, ha valaki saját maga végzi a tesztet? Vannak-e korlátozó szempontok az evést, ivást, orrfújást illetően?
- Az otthon elvégzett gyorsteszt körültekintést igényel. Célszerű igen pontosan követni a használati utasítást (tesztfolyadék átforgatása, idő kivárása) A mintavételnél lényeges, hogy a mintavétel előtt hat órával ne együnk, igyunk, dohányozzunk, ne mossunk fogat. Minél hosszabb orrfújás szünet után
minél magasabban az orrgaratból vegyünk mintát. Sokszor az orrból vett minta negatív, míg a torokból már kimutatható vírusrészecskéket találunk. Megbízhatóbb a tesztelés, ha mindkét területről veszünk mintát.

- Mi a teendő akkor, ha pl. csak halvány rózsaszín a jelzés a teszten?
- A kicsit rózsaszín tesztcsík pozitívnak tekintendő. Két nappal később meg kell ismételni a tesztelést.

Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük az interjút.
Dr. Halász Katalin elérhetősége - https://osteogen.hu/
Az interjút készítette – Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

© Lágymányos Patika és WEBáruház - 2011 - 2023 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!